Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Το “Top 10″(επιστημονικών εξελίξεων) του περιοδικού Time

Δημοσίευση 24 December 2008


Σύμφωνα με το περιοδικό Time, οι σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις φέτος ήσαν:
1. Η έναρξη λειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στη Γενεύη το Σεπτέμβριο - έστω κι αν μετά από λίγες μέρες αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω βλάβης.
2. Η προσγείωση, το Μάιο, του σκάφους “Φοίνιξ” της NASA στο βόρειο πόλο του Άρη, για πρώτη φορά, προσφέροντας πρόσθετα στοιχεία για το κάποτε υγρό παρελθόν του.
3. Η εφεύρεση ενός νέου βακτηρίου από το γενετιστή Κρεγκ Βέντερ (έναν από τους δύο επιστήμονες που αποκωδικοποίησε παλαιότερα το ανθρώπινο γονιδίωμα) με την τεχνητή σύνθεση των αναγκαίων γονιδίων του.
4. Η τρίτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας στο διάστημα, που περιλάμβανε για πρώτη φορά διαστημικό περίπατο αστροναύτη (η πρώτη αποστολή ήταν το 2003 και η δεύτερη το 2005).
5. Η παρουσίαση στοιχείων από την οργάνωση Wildlife Conservation Society ότι οι άγριοι γορίλλες είναι διπλάσιοι από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες (125.000 ζουν μόνο στο Κογκό).
6. Η ανακάλυψη από τον Ελβετό αστρονόμο Michel Mayor αρκετών εξωπλανητών σε τροχιά γύρω από άστρα άλλα από τον ήλιο μας - όλα όμως υπερβολικά καυτά για να υπάρχει ζωή πάνω τους.
7. Η ανακοίνωση ερευνητών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ότι εφηύραν ένα μανδύα αορατότητας χρησιμοποιώντας νανο-υλικά, που διώχνουν το φως γύρω από ένα αντικείμενο, κάνοντάς το ουσιαστικά αόρατο.
8. Η ανακοίνωση από το βιοχημικό του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Στέφαν Σούστερ, το Νοέμβριο, ότι αποκατέστησε το 80% περίπου του γονιδίωματος ενός αρχαίου μαμούθ.
9. Η ανακοίνωση από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ότι οι “επιστημονικά αναλφάβητοι” στις ΗΠΑ είναι γύρω στο 17% και ότι μόνος ένας στους τέσσερις ενήλικους μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει τα επιστημονικά άρθρα σε μια εφημερίδα.
10. Η ανακάλυψη στη Γερμανία της παλαιότερης τετραμελούς “πυρηνικής” οικογένειας στον κόσμο, αγκαλιασμένης μέσα σε ένα τάφο ηλικίας 4.600 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Free Hit Counter